Gedragscode vrijwilligers VPTZ Eindhoven
Veel grenzen in het contact tussen vrijwilligers en cliënten van de VPTZ Eindhoven zijn niet eenduidig. Daarom hebben we voor onze vrijwilligers een gedragscode opgesteld. De gedragscode bestaat uit twee delen:
- Een omschrijving van grensoverschrijdend gedrag die het uitgangspunt is van het beleid dat door de Stichting VPTZ Eindhoven wordt gevoerd.
- Gedragsregels die bijdragen aan een open, transparante en veilige omgeving voor cliënten en vrijwilligers.
Wanneer je bij ons als vrijwilliger gaat werken of al werkt verbind je je aan deze gedragscode en verklaar je deze gedragscode te kennen en volgens de gedragscode te handelen.
Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag
Er is sprake van grensoverschrijdend gedrag wanneer één van de partijen niet instemt met uitingen of gedragingen van een ander. Bijvoorbeeld op fysiek, seksueel, emotioneel of financieel vlak.
Ook binnen onze werksituaties, vaak in een één op één relatie, kan dit voorkomen zowel vanuit de client dan wel de vrijwilliger.
Onze gedragsregels zijn:
- VPTZ Eindhoven dient voor de vrijwilligers te zorgen voor een veilige werkomgeving. Bij de intake proberen de coördinatoren hiervoor een juiste inschatting te maken.
- De vrijwilliger probeert een omgeving en een sfeer te creëren waarbinnen de cliënten zich veilig en geaccepteerd voelen.
- Indien nodig meldt de vrijwilliger problemen bij de coördinatoren zodat passende acties ondernomen kunnen worden. Zo nodig stemt de coördinator af met het bestuur.
- De vrijwilliger draagt zorg voor een verzorgd uiterlijk en gepaste kleding.
- De vrijwilliger probeert zich te onthouden cliënten te bejegenen op een wijze die hem / haar in zijn / haar waardigheid aantast.
- De vrijwilliger dringt niet verder door in het privéleven van de cliënten dan functioneel noodzakelijk is.
- De vrijwilliger mag de cliënten niet op zodanige wijze aanraken, dat deze aanraking naar redelijke verwachting als ongewenst van aard zal worden ervaren.
- De vrijwilliger krijgt of geeft geen (in)materiële vergoedingen aan de cliënten en of mantelzorgers.
- Indien de vrijwilliger gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze gedragscode en bij vermoedens van ongewenst overschrijdend gedrag, is hij / zij verplicht hiervan melding te maken bij de coördinator die weer verplicht is een melding te maken bij het bestuur van de VPTZ Eindhoven.
- In gevallen waarin deze gedragscode niet (direct) voorziet, of bij twijfel over de toelaatbaarheid van bepaalde gedragingen ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de vrijwilliger in de geest van de gedragscode te handelen en zo nodig daarover in contact te treden met de coördinator. De coördinator meldt deze zaken aan het bestuur.